Klankverbond Audio Award


Ieder jaar bekroont Klankverbond een audiomaker. Niet één specifiek werkstuk, maar een reeks mooie werkstukken of een interessant parcours. Dat kan een parcours van een paar maanden zijn of het kan een heel leven in audio beslaan.

De leden leggen zelf een lijst van genomineerden aan. Uit deze longlist wordt een winnaar gekozen. Enkel leden van Klankverbond hebben stemrecht. Eén stem per persoon. De stemming is anoniem.

Op 3 maart 2019 werd tijdens Artefact Audiostories, een organisatie van STUK en Het nieuwstedelijk, de eerste Klankverbond Audio Award uitgereikt.

 

Edwin Brys

Winnaar 2019 - Edwin Brys

De carrierre van Edwin Brys overspant vier decennia. Ter illustratie: Edwin was 11 toen Bill Haley’s Rock Around The Clock voor het eerst op de radio kwam en 61 toen Studio Brussel hier in Leuven voor het eerst Music For Life organiseerde. Er zijn er die beweren dat Edwin hoogstpersoonlijk den Duits uit Brugge heeft verdreven en in de jaren vijftig de babysitter was van VRT-baas Paul Lembrechts - maar zeker zijn we niet. Wat we wél zeker zijn, is dat Edwin maar liefst 125 radiodocumentaires produceerde en een kast heeft laten bouwen voor al zijn awards (Prix Italia, Premios Ondas, Prix Futura …). Hij richtte het documentaireprogramma Piazza op, is de initiatiefnemer van de EBU Master School on Radio Features en geeft tot op vandaag les aan het RITCS. Een hele school van radiomakers is door Edwin Brys gevormd. Hele generaties hebben hun metier aan deze levende legende te danken.

Genomineerden: Marie-Jeanne Wyckmans, Yves De Mey, Katharina Smets, Dieter Van Dam, George De Decker, Wederik De Backer.